Ajánlott videó

Hirdetés


Új PneuTrac gumiabroncs konstrukció a Mitas-tól

2014.02.22. 13:18:46

A cseh Mitas gumigyár új gumiabroncs koncepciójára hívta fel a figyelmet a tavalyi Agritechnica kiállításon, amelyet az ősszel már szántóföldön is teszteltek.

A Mitas az izraeli Galileo Wheel Ltd.-vel közösen fejlesztette ki az új gumiabroncsot, amelynek lényege, hogy míg a radiál gumiabroncsok keresztmetszete ovális és a karkaszuk C-formát követ, addig az új konstrukciójú gumiabroncs keresztmetszete harmonika szerű, a karkaszuk pedig V-formájú. Az ilyen abroncsok keresztirányú stabilitása alacsonyabb guminyomásnál is sokkal jobb mint a radiálabroncsoké.Nagyobb felületre hat ugyanis a gumi belsejében uralkodó légnyomás. Egy Lindner Unitrac 82/A transzporteren végzett összehasonlító vizsgálat eredményeként megállapítható volt, hogy egy 280/70 R 18-as méretű radiálabroncsnak 1 bar nyomáson 900 kg terhelésnél a felfekvő felülete a talajon 766 cm2 volt, míg egy ugyanilyen méretű PneuTrac gumiabroncsé pedig 946 cm2, amely +26 %-kal nagyobb felületet ill. ennyivel kisebb talajnyomást jelent. A különbségek a vonóerő kifejtésében és a szlipben is jól érzékelhetők voltak az új gumiabroncs-konstrukció a PneuTrac javára. A Mitas az új gumiabroncsok tömeges gyártását 2015-től tervezi, addig számos nyúzópróbára teszi ki a különböző méretű abroncsokat.

<< Vissza

Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.gumipiacmagazin.hu © 2006-2013 | Készítettel: amos.hu