Ajánlott videó

Hirdetés


Íme, az abroncs, amivel soha nem kap defektet

2015.07.21. 16:23:31

Ősi találmány a levegő nélküli gumi, de úgy megcsinálni, hogy rugózzon, ne legyen nehéz és bírja a nagy tempót, komoly feladat. A Hankooknak állítólag most sikerült.   

Nem csak az autók, hanem a gumiabroncsok is folyamatosan fejlődnek. Először jöttek a tömlő nélküli, majd néhány éve a defekttűrő oldalfalú változatok, ám még mindig a kilyukadás a legnagyobb probléma. A Hankook egy újabb lépést tett a megoldás felé, és bejelentette az iFlex NPT nevű kerekét.

Az NPT rövidítés arra utal, hogy ez nem egy pneumatikus (levegővel töltött) abroncs. Mivel nincs benne légnyomás, így defektet se tudunk kapni, ami komoly lépés a biztonságos utazás felé. Az iFlex felépítése hasonlít a Michelin Tweel és a Polaris Terrain Armor ATV megoldásaihoz, lényegében egy tömör futófelületet kapunk, ami rugalmas összeköttetésben van a belső, felnire illeszkedő résszel.Az ilyen abroncsok nagy hátránya volt eddig, hogy csak alacsony sebességgel használhatók, de a Hankook elektromos autókon tesztelte az iFlexet, és 130 km/h-s sebességnél is biztonságosan működött. A gyártó ehhez egy titkos, különleges anyagot fejlesztett ki, viszont annyit elárultak, hogy a gyártása környezetbarát és remekül újrahasznosítható. Már csak az árra, a bevezetési idejére, a rugózási komofortra, a menetdinamikára és a gördülési zajra lennénk kíváncsiak.

<< Vissza

Minden jog fenntartva, cikkek, képek, forrás megjelöléssel használhatók! Forrás: www.gumipiacmagazin.hu © 2006-2013 | Készítettel: amos.hu